Rørende enighet i Kongsbergpolitikken – enn så lenge

01.09.2023
I løpet av de siste dagene har vi arrangert to spennende næringspolitiske debatter.  
Fredag i forrige uke stilte førstekandidatene i Kongsberg opp i en fullstappet sal i Magazinet når Waterhole inviterte til debatt.  Tirsdag denne uken var et bredt sammensatt publikum til stede på Kirketorget 4 når vi sammen med Hovedorganisasjonen Virke «grillet» politikerne om handel og byliv.
 

Fersk lokalvalgsundersøkelse for Viken

Før debatten tirsdag kveld, fikk vi presentert en helt fersk lokalvalgsundersøkelse som Virke har gjennomført i alle fylkene i landet nå i sommer.  Det var adm. direktør Bernt Apeland som serverte oss resultatene fra Viken.  Selv om ikke alt var direkte overførbart til Kongsberg, var det interessant å merke seg at kommunene Viken scorer relativt dårlig på tilrettelegging for innovasjon og vekst i handels- og servicenæringene.  Hele undersøkelsen for Viken kan du se her.

Byutvikling og attraktivitet er et tema vi aldri blir lei av å snakke om i Kongsberg.  Det gjelder også politikerne våre.  I begge debattene var det rørende enighet om at mange gode initiativ og planer er på plass, penger er bevilget, men at det skorter litt på handlekraft.  Hvordan de skulle få fart på sakene hadde de foreløpig ikke noe svar på, men vi får krysse fingrene for at det nye kommunestyret tar tak.  
 

Hva gjør vi med detaljhandelen?

Det var først når vi kom til detaljhandel i eller utenfor sentrum at temperaturen steg betraktelig.  Både Senterpartiet, KrF, Fremskrittspartiet og Kongsberglista sier «ja takk – begge deler», mens de øvrige holder mer eller mindre fast ved dagens modell.  SP’s 3. kandidat, Just Salvesen, var den som gikk lengst ved å hevde at Kongsberg godt kan etablere handelspark utenfor sentrum, og viste til at det har vært en suksess i hans hjembygd Lyngdal.  Der har de et levende sentrum, samtidig som handelen blomstrer i kjøpesenterne utenfor.  Så gjenstår det å se om Lyngdal representerer regelen eller unntaket i så måte.  

Uansett standpunkt i næringspolitikken ønsket alle politikerne forskning og fakta på bordet for å ha et best mulig beslutningsgrunnlag, og ikke minst var samtlige enige i at det er på høy tid med en ny handelsanalyse for Kongsberg.

Nå blir det spennende å se resultatet etter 11. september, og vi har store forventninger til at Kongsbergs nye kommunestyre tar rev i seilene og finner frem den tidligere omtalte handlekraften.
Rørende enighet i Kongsbergpolitikken – enn så lenge
Kandidatene til Kongsbergs nye kommunestyre stilte til næringspolitisk debatt.