Nå er byen pyntet til jul

Et engasjert Kongsbergsamfunn i julestemning vekker oppsikt langt utenfor kommunens grenser. Denne uken tok NRK Oslo og Viken turen til byen for å se hva som skjer her.
Vår prosjektleder for handel og servering, Irene Hagen, er den som sørger for at byen hver jul blir pyntet  med lys og girlander. 
 

Spleiselag gir økonomi til både drift og fornyelse


I 2012 ble det investert kr. 600.000,- i nye julegater i byen, alt fra lys i trær, stjerner i stolper til flotte girlandere. Dette var et spleiselag mellom næringslivet og kommunen, og KNF påtok seg jobben med å koordinere det hele.  Men i nærmere 10 år har vær og vind slitt veldig på belysningen. Alle lys i trær måtte byttes ut i år og i tillegg var det flere girlandere som hadde tatt kvelden.

Opphenget av girlander og lys finansieres hvert år av økonomiske bidrag fra næringslivet. Pengene som kommer inn går i sin helhet til å drifte den eksisterende julegatebelysningen. Det er med andre ord ikke ekstra penger til vedlikehold og fornying.

Men i år har det gjennom et privat initiativ på Spleis kommet inn penger fra privatpersoner, et initiativ vi i KNF setter svært stor pris på og som NRK fattet interesse for. Julebyen Kongsberg har blitt viet stor oppmerksomhet på NRK Oslo og Vikens flater både i radio, på tv og på nett.

Se filmen her

I skrivende stund har det kommet inn ca. 37.000 kr fra Spleis og nærmere 90.000 kr fra næringslivet. Disse ekstra inntektene har gjort det mulig å bytte ut lysene i trærne, og i tillegg håper vi å ha nok til å støtte et annet privat initiativ på Vestsida med noen kroner. Der har en gjeng næringsdrivende gått sammen og finansiert stjerner i lyktestolper bl.a. i området mellom Kongsberg kirke og Nytorget. Et flott tiltak som vi synes er kjempefint, spesielt med tanke på hva byen og Vestsida har vært utsatt for i høst.

Kongsberg Kommune bidrar også med mye, om enn ikke med rene penger. De stiller opp og gjør en kjempeviktig jobb som sparer oss for vesentlige utgifter, som logistikk ved oppheng og nedtaking og montering av lys i trær.
 

Nå er byen pyntet og klar for adventstid, og årets julegrantenning på Kirketorget.


Forhåpentligvis kommer ikke pandemien til å stikke kjepper i hjulene for oss i år, og det hele starter med hodelykttog fra Lågdalsmuseet til Kirketorget kl. 16.30. Kongsberg Guttemusikkorps spiller julesanger, og på Kirketorget synger Kongsberg Pikekor til gang rundt juletreet.  Kanskje kommer nissen også med godteposer til barna. Vi oppfordrer alle til å ta med seg hodelykter å bli med på inngangen til adventstid i Kongsberg.
 

 
Nå er byen pyntet til jul