Friske diskusjoner og god stemning på "Pølser & Politikk"

19.04.2024
Torsdag 18. april kunne vi invitere næringsliv og lokalpolitikere i Kongsberg til vårt tredje «Pølser & Politikk» - en uformell møteplass for alle som vil noe med Kongsberg!
Rundt 25 deltagere hadde funnet veien til Clarion Collection Hotel 1624, et passende sted for en slik samling i jubileumsåret med tanke på navnet.  

Målet med å arrangere «Pølser & Politikk» handler om grunnstenene kunnskap, kjennskap og tillitt i samarbeidet mellom næringsliv og lokalpolitikk.  Kongsberg er en liten kommune, og at vi kjenner til hverandre og hvordan både lokalpolitikk og næringsliv fungerer her gir oss som samfunn en fordel.  Dessverre var det ikke så mange fra lokalpolitikken til stede denne kvelden, men vi satser på større oppslutning og bredere representasjon neste gang.
 

Uka er topp – helger og ferier koster

Etter en liten «ice-breaker» for å sette stemningen fikk Dana Ali, hotelldirektør på Clarion Collection Hotell 1624, presentere hotellet sitt og snakke litt om hvordan det er å drive i bransjen i Kongsberg.  Det er takket være industrien at ukedagene i hovedsak er fyllt opp, men helger og ferier er et annet kapittel i hotell-Kongsberg.  Både Dana og Charlotte Odden, hotelldirektør på Quality Grand Hotell, etterlyser handling for Kongsberg som destinasjon.  Her må alle gode krefter samles for å enes om tiltak for å øke overnattingsbesøk i Kongsberg ut over ukedagene.
 

Vi måtte snakke om drikking...

Kongsberg kommunes lokale retningslinjer for salg og skjenking av alkohol skal opp til revidering i april/mai.  Det er en sak som er av stor betydning for opplevelses-, og serveringsbransjen i Kongsberg, og derfor en sak vi ikke kom utenom denne kvelden.  Saken har vært ute til høring, og KNF har selvfølgelig sendt tilsvar.  Det er først og fremst skjenketider og lokaler og områder der det er forbudt å skjenke vi ønsker å endre på.  

Men for å varme opp til temaet kjørte vi, til mye latter og med høyt konkurranseinnstinkt, en quiz om både skjenking, bobilparkering og Kongsberg som reisemål.  Quizen var bygd på historien om Tove Beate og Bob Kåre som gifter seg her i Kongsberg, og er på bryllupsreise her i sin splitter nye bobil.  Frisørbesøk, leggetider for bryllupsgjestene og hvor gode sko man bør investere i hvis man skal gå fra Kongsberg sentrum til en registrert og åpen bobilparkering var noe av det vi var innom.

Charlotte Odden forklarte forsamlingen at de som kurs- og konferansehotell konkurrerer i et marked som er ganske tøft.  Deres argeste konkurrent er Drammen, som har skjenking én time senere.  Både Dana og Charlotte var tydelige på at de ønsker samme konkurransevilkår som nabokommunene og konkurrentene.
 

Klar tale fra industrien

Det var ikke bare fest og moro som ble diskutert denne vårkvelden.  Det er mye mer enn utelivet som gjør Kongsberg til både reisemål og ikke minst et attraktivt bosted.  Ved forrige Pølser & Politikk i november ble det understreket kraftig at byens attraktivitet må få enda større fokus, og Ørjan Stengelsrud fra Kongsberg Defence & Aerospace (KDA) fulgte opp denne tråden.  

KDA har ansatt 1 190 personer de siste årene, og det er ikke mere enn drøyt halvparten av det de ser for seg at de har behov for fremover.  For dem er det utrolig viktig å få tak i flinke folk, men like viktig er det å få disse til å bli værende i jobben.  I arbeidet med å holde en lav turnover er det viktig at Kongsberg er et sted som leverer et godt bo- og bytilbud.

Nå har blant annet KDA og flere av de andre industribedriftene gjort sin del av jobben med å skaffe arbeidsplaser, og kommunen må utnytte seg av muligheten som ligger i dette potensialet. 
 

Stor bekymring for kraftsituasjonen

En annen stor sak som ble diskutert var den økende mangelen på kraft.  Morten Hotvedt, som står bak Quben og en rekke andre eiendomsprosjekter i Kongsberg, er bekymret på vegne av næringslivet som trenger mere strøm.  Hans oppfordring til lokalpolitikerne var å åpne øynene for alternative energiløsninger.  

Terje Jensen, som både er Høyrepolitiker og styreleder i Kongsberg Energi, forklarte at det er ikke all verden lokalpolitikere kan gjøre med kraftsituasjonen.  Da er det viktig at kanalene inn til moderpartiene brukes flittig.  Mange av våre lokale politikerne har gode kontakter både i Stortinget og i regjeringsapparatet.

På tampen av kvelden var diskusjonene også innom boligsituasjonen i Kongsberg.  Ingebjørg Trandum fra Arbeiderpartiet spilte inn at det er viktig at boligpolitikken må belyses grundig, og at det må mere fakta på bordet om hva behovet er og hvor skoen trykker.  Det er ikke til å komme utenom at nybygg er dyrt nå, noe som Per Mikkelsen fra PK Eiendom understreket.  Han viste også til at de geologiske forholdene i Kongsberg gjør det ekstra dyrt å anlegge tomter til nye boliger.
 

Ordføreren rundet av

Ordfører Line Spiten rundet av kvelden med at hun hører hva hver enkelt sier, og ser behovene der ute.  Hun påpekte viktigheten og nytten av å møtes til konstruktive diskusjoner på arenaer som «Pølser & Politikk».  Samtidig lovte hun at hun som vår ordfører skal jobbe aktivt for å øke attraktiviteten til Kongsberg, og hun opplever at det er et handlekraftig kommunestyre som i likhet med industrien vil det aller beste for Kongsberg.


 
Friske diskusjoner og god stemning på
Dana Ali lot tok i mot oss på Clarion Collection Hotell 1624
Heispitch
Ordfører Line Spiten og engasjerte næringslivsfolk i heispitch.
Tale
Tale dro forsamlingen gjennom en humoristisk quiz om Kongsberg for nygifte.