Det går mot lysere tider

25.03.2021
Det er lengre lyst om ettermiddagen, sola varmer og smelter snøen som har ligget i gatene, og vi ser frem til påsken som et tegn på at våren er her.
Jeg tror mange av oss synes det har vært en mørkere vinter enn vanlig.  Når vi kunne gå inn i juleferien var det flere enn meg som så frem til et nytt år med vaksiner og mere normale tilstander.  Den gang ei.  Januar kom med nye nedstengninger og strenge tiltak. Mange opplevde at tiden på hjemmekontor ble enda tyngre og mere ensom, og håpet om å kunne delta på en konsert eller konferanse ble fjernere enn på lenge. Samtidig var det mange som tok et dypt åndedrag og brettet opp ermene for en ny utfordrende periode. Dette var vi nå blitt vant til…

Uansett hvordan hver enkelt av oss har opplevd denne vinteren så synes jeg at vi som en «Kongsbergflokk» har taklet den på en imponerende måte.  

Det har blitt jobbet jevnt og trutt med Industripiloten og det har blitt iverksatt mange gode kompetansehevingstiltak som vi satser på skal bidra til at Kongsberg tar et stort skritt inn i digitaliseringens tidsalder.

Kongsbergs næringsliv, sammen med kommune og utdanningsaktørene, har synliggjort at vi vil satse på vekst gjennom vår respons på mulighetene for å etablere en stor grønn batterifabrikk her.  Nå ble vi dessverre ikke valgt som vertskapskommune denne gangen, men samarbeidet har vist at vi i fellesskap kan synligjøre våre fortrinn og være en attraktiv vertskommune for andre som er på utkikk etter et sted å etablere sin bedrift.

Bruk av nye nettløsninger for handel, synlighet på sosiale medier og ikke minst nye ulike digitale plattformer har ført til en bratt læringskurve for mange av våre butikker og tjenesteytende næringer.  De har kastet seg rundt, tatt i bruk nye verktøy og gjort alt de kan for at vi som forbrukere skal få en best mulig kjøpsopplevelse.  Det sies at vi har brukt ett år på å ta i bruk ny teknologi som vi uten pandemien ville brukt minst fem år på.

2020 har vist at vi i Kongsberg har strukturer som fungerer.  Tillit og samarbeid har vært plattform for mye av det vi i KNF har jobbet med den siste tiden.  Vi vil igjen berømme dere medlemmer for at dere har brukt oss, krevd at vi budbringer deres situasjon som en følge av pandemien, tatt imot tilbud om møtearenaer og delt erfaringer og vært åpne om tøffe dager som næringsdrivende.   Det gode samarbeidet med kommunens ledelse, både administrativt og politisk, ser vi at forsterkes og skaper nye muligheter. Som Håvard Fossbakken sa på årets Kongsbergkonferanse -Å vinne alene er ensomt, å vinne sammen er endeløst!

Etter påske vil vi sende ut en medlemsundersøkelse som vi håper vi får god respons på.  Vi vil gjerne vite om dere synes vi jobber med de riktige tingene, og hva dere mener vi bør fokusere på.

Det nærmer seg påske og lysere tider.  Også i år vil påsken være en annerledes enn de fleste av oss er vant til.  Jeg vil likevel oppfordre dere alle til å benytte anledningen til å slappe av, nyte naturen, få masse frisk luft og være sammen med de du kan.  Kanskje vil tankene fly av gårde i en drøm om sommerens Bebop &Business på Jazzfestivalen, åpne butikker, folk i gatene, en utepils på en av byens kafeer eller noe så enkelt som en prat med gode kolleger ved kaffeautomaten på jobben. Vil vi etter pandemien sette større pris på de godene vi for det meste har lett tilgjengelig og som vi ofte har tatt for gitt?

Uansett, her kommer en hilsen med ønske om  en god påske fra en som begynner å bli bittelitt lei av hyttekontor ;)
 
Det går mot lysere tider
Wivi-Ann Bamrud
Daglig leder, Kongsberg Næringsforum