Home print

Tenk om…

Det siste halvåret har jeg reist litt rundt i Norge og i utlandet, både privat og i jobbsammenheng. Disse reisene har gitt meg noen refleksjoner over vår egen by og samfunnet vi lever i. Hvordan har vi det i Kongsberg i forhold til for eksempel Toulouse eller Harstad? Er det flere spennende arbeidsplasser og muligheter andre steder? Er det bedre å være student der enn her? Og hva kjennetegner de ulike byene og stedene?

Det er ikke noe enkelt og kortfattet svar på dette, men nå på tampen av året har jeg lyst til å dele noen av mine tanker om dette med dere.

Verden er i endring, og alt skjer stadig raskere. Kongsberg endrer seg også. Nå ser vi gravemaskiner og byggeplasser nesten overalt. Sildetomta skal bli til Sølvparken med hotell, butikker og boliger. Glade Kongsberg, eller ”Gamlekroa” som vi lokale sier, skal bygges ut og uteområdene skal forskjønnes. Det skal bygges flere boliger i og nær sentrum, studentene får sitt eget område med studentboliger tett inntil campus, og ikke minst blir det åpning av ny E-134 neste høst.

Byen vår står midt oppe i store endringer, men det kan blir enda flere…

Tenk om Bergverksmuseet kunne overta «Mynta», åpne opp gjerdene og invitere folk inn… Tenk om «jazzgata» utenfor Quality Grand hotell ble overbygd slik at vi kunne ha god stemningen med konserter og folkefester hele året… Tenk om Vestsiden ble fylt av folk som koste seg på kafeene der i lunsjen og etter arbeidstid… Tenk om Tubaloon fikk nytt liv på gamle «Kvarten» og kunne ta imot tilreisende hver eneste sommer… Tenk om…

De siste årene har det vært en knekk i arbeidsmarkedet. For noen har det fått større konsekvenser enn for andre. Flere har mistet jobben og har måttet se seg om etter annet arbeid. Mange har måttet tenke helt nytt for å overleve som bedrift og arbeidsplass, og studenter har tenkt ”har jeg valgt feil utdanning?”

Kongsbergsamfunnet gjennom sin snart 400-årige historie vært gode på å gripe muligheter og tenke nytt. Vi har taklet omstilling og endringer før, og det kommer vi til å gjøre igjen. Det siste halvåret har jeg mang en gang blitt overrasket og imponert over hva bedriftene her i byen får til. Det handler ikke bare om de store industrilokomotivene, men like mye om de små bedriftene i nisjebransjer. Jeg kjenner stolthet hver gang jeg forteller andre om hva vi holder på med i næringslivet på Kongsberg.

At Telenor valgte å bruke Kongsberg som 5G-pilot, og at Posten testet ut sin første autonome postmann i Kongsberg sentrum er ikke tilfeldig. Hva de så etter var et sted med flinke folk med kreativ tilnærming. Og kanskje aller viktigst – et miljø som ser på samarbeid og delingskultur som en helt naturlig måte å jobbe på.

Tenk om sykehuset vårt i samarbeid med Kongsbergindustrien kan finne noen løsninger på fremtidens helseutfordringer… Tenk om vi kan tiltrekke oss enda flere bedrifter og miljøer som ønsker å satse på de dyktige folkene og kompetansen vi har og etablere gode arbeidsplasser her. Tenk om ungdommene vi utdanner kjenner i hjertet at de har valgt rett, og at det er gode arbeidsplasser å finne her… Tenk om vår satsning på samarbeid mellom utdanning og næringsliv, Kongsbergskolen, ble en modell for flere andre kommuner… Tenk om elever som i dag føler skolehverdagen som et ork snart vil glede seg til å gå på skolen og lære fordi vi har funnet frem til nye måter å lære på gjennom teknologi og andre læringsmetoder… Tenk om studenter fra både inn- og utland søker seg til Kongsberg, ikke bare fordi det er et bra studietilbud, men fordi det er godt å bo her.

Tenk om handelsstanden i Kongsberg ble de første til å ta i bruk helt nye forretningsmodeller og teknologi som gjør byen til det foretrukne stedet for å møte venner og kjente, sitte på kafe og ikke minst handle alt det du trenger… Tenk om byrommene våre kunne preges av estetisk gode løsninger som innbyr til sosiale møter for alle mennesker… Tenk om bysentrum hadde rom for alle enten du ville bo der, spise ute, handle, eller bare var innom for å treffe kjente… Tenk om biler, sykler, kollektivtransport, mennesker og dyr delte gater, parker og plasser. At sentrum var et godt sted å være, og hvor vår historie ble fortalt gjennom arkitektur fra gamle dager til dagens trender og utrykk i skjønn harmoni. Tenk om..

Tenk om, tenk om…

Det er lett å si tenk om, og ikke gjøre noe. Men la oss tenke tanken helt ut, og alt som er nevnt her blir virkelighet. Hvordan tror du det hadde vært her da?

Jeg tror vi hadde opplevd at Kongsberg er et godt sted å bo for alle. Jeg tror ungdommen vår ville trives på skolen, at de var trygge på seg selv og vennene sine, og at oppveksttiden var en tid de så tilbake på med et smil om munnen og gode minner. Jeg tror bedriftene ville vokse og skape nye arbeidsplasser. Jeg tror at enda flere bedrifter ville etablere seg her fordi Kongsberg preges av samarbeidsånd og stadig søken etter løsninger på fremtidens behov. Økt fokus på bærekraft og grønn teknologi kan gjøre våre bedrifter og arbeidsplasser ettertraktet, og jeg tror at folk vil ønske å flytte til byen vår. Med økt tilflytning blir det høyere inntekter til samfunnet som vil gi enda bedre tjenester innen utdanning, helse og omsorg.

Jeg tror besøkende ville komme til Kongsberg både i jobb og fritid. Jeg tror festivalene våre kan bli verdenskjente og at folk vil strømme til dem, og oppleve resultatet når lokalt kulturliv jobber sammen med bedriftene med felles mål om å skape det aller beste stedet å være akkurat da. Jeg tror Kongsberg kan bli et sted du bare må oppleve.

Tenk om dette blir virkeligheten? Alle disse «tenk om» kan vi oppfylle hvis vi fortsetter samarbeidet og planmessigheten vi allerede har. Ved å snakke sammen, gi hverandre innspill og utfordringer, og tenke nytt og annerledes kan vi alle sammen bidra til at Kongsberg blir det stedet vi ønsker oss. 2019 blir et år med mange muligheter til å skape det samfunnet vi ønsker oss.

Selv om det ikke er lenge til vi feirer inngangen til et nytt år trenger vi ikke å vente. Ta en telefon til en du ikke har snakket med på lenge, kanskje du i tillegg til å glede en annen også får noen refleksjoner du ellers hadde gått glipp av? Se litt godt rundt deg, hvem finnes der? Gjøres det bra arbeid og innsats som du egentlig tok for gitt? Hvordan ser verden ut fra en annens synsvinkel? Gjør noe du aldri ha gjort før, ta sjanser! Jeg gelder meg til tiden fremover! Gleder meg til å ta del i det spennende som ligger foran oss! Mulighetene er her nå, vil du være med å gripe dem?

Med ønske om en god jul og et fantastisk nyttår!