Home print

Kongsbergkonferansen 2020

Den helt nye Kongsbergkonferansen er møteplassen for alle som vil være med å skape vekst i Kongsberg Her får du siste nytt om prosjektet; hva vi har fått til så langt, og hva vi planlegger fremover.

Vekst i Kongsberg er et samarbeidsprosjekt mellom hele næringslivet i byen og Kongsberg kommune og KNF koordinerer satsningen. Målet er å få flere innbyggere, besøkende og arbeidsplasser til Kongsberg. Det har vært lagt inn stor innsats for å rigge prosjektet og få med partnere, og nå er vi klare for å invitere til den aller første konferansen som hvert år skal oppsummere alt vi har fått til det siste året, og hva vi sammen skal fokusere på fremover.

Dagens konferansier er Håvard Fossbakken, Strategi- og omdømmesjef i Kongsberg kommune

Tid: Tirsdag 28. januar kl. 13 – 20
Sted: Magazinet, Quality Grand Hotel
Pris: Kr. 500,-. Inkluderer seminar og bevertning. For partnere i “Vekst i Kongsberg”: Inntil 2 deltagere gratis.

Etter konferansen håper vi mange vil fortsette praten sammen med oss på Magazinet.


Program

Velkommen til den helt nye Kongsbergkonferansen
Varaordfører Anders Næss

Hva er Vekst i Kongsberg? Og hvorfor har vi dette prosjektet?
Håvard Fossbakken // Strategi- og omdømmesjef // Kongsberg kommune

“Vekst i Kongsberg” – hva skal gjøres, og hvorfor? Hva er allerede gjort?
Sverre Engelstad // Kongsberg Næringsforum

Hva skjer i sentrum de neste årene?
Det er allerede fattet mange gode beslutninger om endringer i Kongsberg sentrum. Hva skjer, hvor og når?
Jens Sveaass // Kommunalsjef for samfunnsutvikling og tekniske tjenester // Kongsberg kommune

Betydningen av ny E-134!
– Hva betyr det for å få flere arbeidstakere til byen? Hvordan kan sentrum best bruke de nye mulighetene veien gir?
Johnny Løcka // Adm. direktør // Kongsberg Teknologipark

Noen smakebiter på hva som skal skje i Kongsberg de neste årene…

 – Nye boligområder på Hellebæk og Bingeplass
Per Mikkelsen // Adm. direktør // PK-Eiendom AS

 – 1624 – et spektakulært hotell midt i byen og “ny” Jazzgate
Janne Johansen // Hotelldirektør // Quality Grand Hotell

 – Jazzen i bybildet
Kai Gustavsen // Festivalleder // Kongsberg Jazzfestival
Kongsberg Jazzfestival er snart 55 år og er en viktig aktør i Kongsberg. Hvert år arranges fire dager med fantastisk stemning gjennom musikk og kulturopplevelser midt i sentrum av Kongsberg. Her kan du oppleve alt fra Barnival til Gulljazz – opplevelser for mennesker i alle aldre. Jazzfestivalen har fokus på å bruke de mulighetene og fasilitetene som allerede finnes i sentrum, men de tar de gjerne i bruk på helt nye måter. Tubaloon var tidligere et synlig ikon på Jazzen som scene på Kirketorget. Nå er det en mulighet for at den kan gjenoppstå på Kvartenområdet og brukes som scene gjennom hele sommeren. Hva kan det bety for sentrum? Og har Jazzen andre planer for å få folk til å nyte byen i uke 27?

Hvorfor er sentrumsutvikling så viktig i et vekstperspektiv?
Christoffer O. Evju // Norconsult
Christoffer Olavsson Evju er utdannet fra arkitektskolene i Århus og Oslo, og jobber som rådgiver innenfor områdene mobilitet og byutvikling i Norconsult. Han har de siste ti årene bistått kommuner med utvikling av strategier, planer og mulighetsstudier for sentrumsutvikling, handel og gateplanlegging, og jobbet med prosjekter over hele landet fra Kristiansand i sør til Bardufoss i nord, fra Fredrikstad i øst til Haugesund i vest. Evju var teamleder for by- og stedsutvikling på Norconsult sin planavdeling i Oslo inntil han flyttet til Kongsberg for et år siden.

Fremtidens handel
Harald Rachwitz Andersen // Virke
Andersen har vært i Virke siden 2004 og kjenner norsk retail bedre enn de fleste. Han er tydelig på at handelen om ti år vil se helt annerledes ut enn i dag. – Handelen dør ikke, den endrer seg, som alltid. Men vi overdriver effektene på kort sikt, og undervurderer dem på lang sikt, sier han. De siste årene har han fremstått som en budbringer av de dårlige nyhetene i media og på konferanser. Han har brukt begrep som “retail apocalypse” og uttalte nylig at han ikke så bort fra at det første kjøpesenteret kunne bli lagt ned her til lands allerede i år, og at det ville bli flere. – Apokalypse betyr ikke bare dommedag, men også åpenbaring, understreker han. Den fysiske butikkens død er overdrevet, og den slår nå tilbake, fastslår Andersen.

Hvorfor satser Scala på kjøpesenter i Kongsberg? 
Hans Jørgen Mørland // Scala Eiendom
Hans Jørgen Mørland er administrerende direktør i eiendomsselskapet Scala Eiendom. Selskapet har en nasjonal eiendomsportefølje på om lag 7. mrd kroner, og eier flere eiendommer i Kongsberg sentrum herunder Stortorvet Senter, Berja Senter og Sentrumsgården. Mørland er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole og har ledet Scala i 4 år, men var før dette leder for globalt salg i Kongsberg Automotive, så eierskapet i Stortorvet og Berja er et slags «comeback» i Kongsberg-sammenheng.

Hvordan doble besøkstallene på et kjøpesenter?
Emil Eriksrød // Arkaden, Skien
Emil Eriksrød er opptatt av mennesker og bygninger – i den rekkefølgen. Som gründer av R8-konsernet, hvor kjernevirksomheten er næringseiendom, har forretningsideen vært å skape bygninger folk vil jobbe i. For glade ansatte betyr fornøyde eiere, som igjen sikrer langsiktige leieforhold. Eriksrød er brennende opptatt av miljø og arbeidsmiljø, lavt energiforbruk og høyt energinivå og det todelte fokuset har gitt resultatet; fra oppstarten i 2010 har R8s eiendomsportefølje per februar 2019 vokst til drøye 1,9 milliarder NOK.

Pause

Hvordan får vi liv i butikkene, på spisestedene og i byrommene?
Jan Ivar Fredriksen // Dosent // Universitetet i Sørøst-Norge
Jan Ivar Fredriksen er dosent ved Handelshøyskolen ved USN. Han har siden 1992 vært tilknyttet ledende butikklederstudier i Norge, først ved Varehandelens Høyskole (fra 1992) og senere ved Handelshøyskolen BI (fra 2000). Han har vært fast tilknyttet USN fra 2016. I tillegg til sin akademiske karriere har han variert praksis fra både dagligvarehandel, faghandel, bank og helseforetak. Å bygge bro mellom forskningsbasert teori og beste praksis har høyeste prioritet. Jan Ivar har skrevet og publisert flere faglige bidrag beregnet for studenter, konsulentbransjen, ledere og andre interesserte.

En liten gründerbedrift som har fått store resultater
Siv Helen Grødem // Suser i Sivet
Så morsomt – så overraskende! Siw Heleen Grødem ble lurt trill rundt da hun holdt et innlegg om sin suksessbedrift Suser i sivet på Virkes Handelskonferanse. Etter innlegget ble hun holdt tilbake og kåret til årets butikk i tekstilbransjen 2019. Butikken ligger på Tolvsrød, en beliggenhet som gjorde at mange hevdet at «her går det da ikke an å drive klesbutikk» da hun etablerte seg i 2003. Noe hun til de grader har motbevist. Suser i Sivet har hatt en eventyrlig utvikling og blitt både en destinasjon for moteinteresserte damer som er villig til å reise langt for å handle, og en godt utviklet nettbutikk. Omtrent halvparten av omsetningen kommer fra netthandel. Grunnlaget for nettsuksessen ligger i meget stor og godt planlagt aktivitet på sosiale medier.

En suksesshistorie fra Kongsberg – Strikkestua
Trude Kolseth // Daglig leder og eier // Strikkestua

 

Harald Jachwitz Andersen, Virke

Hans Jørgen Mørland, Scala Eiendom

Varaordfører Anders Næss, Kongsberg

Siv Hele Grødem, Suser i Sivet

Håvard Fossbakken, Kongsberg kommune

Emil Eriksrød, Arkaden

Christoffer O. Evju, Norconsult

Jens Sveaass, Kongsberg kommune

Johnny Løcka, Kongsberg Teknologipark

Jan Ivar Fredriksen, Handelshøyskolen USN

Trude Kolseth, Strikkestua